Начало > В медиите, Гледна точка > Иво Прокопиев: Тезата „Прокопиев е като Пеевски“ иска да унищожи антитезата на корупционния модел в България

Иво Прокопиев: Тезата „Прокопиев е като Пеевски“ иска да унищожи антитезата на корупционния модел в България

30 октомври, 2016 Коментирай Go to comments

От моята камбанария това, което каза премиерът по мой адрес, не е истина. Това заяви категорично в „Просто Диков“ Иво Прокопиев в коментар на думите от интервюто на Бойко Борисов пред друга телевизия, че бизнесменът му е предлагал министри.

Премиерът сравни Прокопиев с депутата от ДПС Делян Пеевски, като каза, че за разлика от него Пеевски никога не е имал нищо общо с управлението на ГЕРБ, а е влияел само на БСП. Прокопиев и кръгът „Капитал“ са ми предложили пет-шест министри навремето, които реално са участвали, докато им видя акъла и ги изгоня, заяви Борисов, изреждайки имената на Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова и дори на президента и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

„България не е нормална държава от много гледни точки, но със сигурност трябва да има отговорност, когато човек по толкова груб начин казва неистини. Свързано е все пак с важни за държавата институции, постове и хора на тях. Факт е, че г-н Борисов още на следващия ден се поправи (на заседание на Министерския съвет – бел.ред.)“, отбеляза гостът.

„С тезата Прокопиев е като Пеевски той иска да събере полюсите

и да унищожи бъдещата антитеза на целия този корупционен модел, който властва в България от толкова години. Вероятно защото нещо се планира да се случи в политическата ситуация“, категоричен бе Прокопиев.

Според него Борисов е направил стратегическа грешка с интервюто си предвид неговия език, който сравни с езика на булевардната преса – с подмятания, грубости и жаргон, който не е по никакъв начин управленски, както и предвид степента на неистинност, с която говори.

„Премиерът напълно се идентифицира стилистично с това, което обществото познава като модела КОЙ. Той припозна тази жълто-кафява лъжовна преса, която играе ролята на обикновен политически инструмент, за своя. Всички тези димки постоянно отклоняват общественото внимание от един разговор, който той по никакъв начин не иска да води – разговора за управлението на България“.

Гостът се впусна и в ретроспекция на събитията, предизвикали според него това изказване на Борисов.

„В онзи период бях председател на най-голямата работодателска организация (на КРИБ между 2006 и 2010 г. – бел.ред.), която тогава безспорно беше влиятелна и напълно независима от правителството бизнес организация. Имахме доста добра работа и активен диалог със Сергей Станишев и тройната коалиция в първите две години от управлението им, които бяха и последните две много силни за българската икономика, тъй като имаше едновременно и диалог с бизнеса, и натиск отвън за институционални реформи.

Тогава бяха намалени осигуровки, данъци, икономиката се избели и България стана шампион по привличане на инвестиции на единица от БВП. 4-5 години поред бяхме в челната тройка, а две-три години – номер едно в света.

След влизането в ЕС през 2007 г., обаче, сякаш като с нож дисциплината, прозрачността и желанието за разговор изчезнаха.

Факт е, че дойде и световната криза, но в края на мандата на тройната коалиция натискът върху бизнеса, изнудването, институционалните претенции, желанието на структури около ДПС директно да искат дялове в бизнеса, особено от чужди компании, доведоха до много сериозни поражения“.

Прокопиев даде за пример канадската компания „Дънди прешъс металс“, добиваща злато у нас, и всички проблеми с разрешителните, които е имала. Спомняте си каква сага беше, натиск, изнудване, години наред тия находища не бяха разработвани само защото ДПС, което контролираше съответните ведомства (министерството на околната среда и водите- бел.ред.) плюс местните власти и общности, бяха против, заяви той. По думите му това е само един от многото примери.

Всичко това, както и финансовата криза, достигнала България, бе поводът да търсим разговори с политиците, а те пък с нас, за да решим обективните проблеми пред икономиката тогава, които бяха много тежки и сериозни, обясни бизнесменът.

Той припомни за подписания документ за стабилност с всички политически сили, без ДПС и БСП, в който са били поискани няколко ключови неща: споразумение с МВФ, влизане в Еврозоната, запазване на финансовата стабилност, догонване на бедните държави членки. Всичко това от името на ГЕРБ го подписа лично г-н Борисов, заедно с мен и то публично, пред телевизионните камери, подчерта Прокопиев.

Той напомни, че тогава премиерът се е обърнал към социалните партньори, синдикатите и работодателите, да се търси общоприемлива кандидатура за социален министър, като след консултации е била предпочетена кандидатурата на синдикатите Тотю Младенов.

Други разговори с г-н Борисов, извън този процес за социален министър, по отношение на министерски кресла, най-малкото за конкретно споменатите от него хора, аз не съм имал, категорично отрече Прокопиев.

„В същото време не казвам, че това не са били добри министри, нито че не са споделяли разбиранията и философията на КРИБ

Част от тях са мои лични познати и са били членове на КРИБ. Това няма нищо общо“, добави той и даде и пример със сегашния кмет от ГЕРБ Димитър Николов, който е бил шеф на тогавашната организация на КРИБ в Бургас, но по думите му няма нищо общо с внушавания натиск.

Прокопиев не отрече да е споменавал имена за министри, но единствено в качеството си на шеф на КРИБ, а не в лично качество. Дори имахме заседание на Управителния съвет за това коя кандидатура да излъчим за поста социален министър, то е писмено и в архивите на КРИБ, добави той.

В онзи период имаше все още доверие, диалог, очаквания от двете страни, особено от бизнеса – че ГЕРБ ще бъде различен от тройната коалиция, че няма да има натиск и корупция, каза още бившият председател на КРИБ.

По думите му управляващата партия не е изпълнила двата най-важни момента от споразумението. Първият – да има предпазно споразумение с МВФ, който да стабилизира доверието в България и да няма изтичане на капитал, като според него причината е била да няма контрол върху бюджетните разходи. Той посочи, че в резултат над 20 млрд. евро са напуснали България през следващите осем години и се е стигнало до кредитен крънч, безработица, загиване на 1/3 от фирмите. Вторият ключов момент според него – първата стъпка към членството в Еврозоната, влизането в нейната чакалня, е било по причина, че това върви в пакет с членство в единния европейския надзор, а ерго, „нямаше да има КТБ и никакви други институционални схеми за кражба от спестяванията на хората, които продължават да текат“.

Запитан кои са трите неща, за които трябва да бъде критикуван премиера Бойко Борисов,

(който заяви в интервюто си, че няма за какво), Прокопиев посочи, че за тези години няма никаква икономическа политика, която да реши основните проблеми на страната. „Това, което на повърхността се вижда като растеж, изобщо не е. Икономиката е зле, обикновеното население и пенсионерите живеят зле, но другият проблем, който се подценява, е, че самите предприемачи живеят зле – нямат маржове, средства за инвестиции, хора, с които да работят, оборотен капитал, банки, които да ги финансират“.

„Стойността в една икономика и общество не се създава от политиците, а от предприемачите и от фирмите. Колко фирми са на загуба, а да не говорим колко изчезнаха – 20 и няколко процента от бройката активни фирми в България физически я няма. Хиляди хора от предприемачи станаха обратно работници, наемни работници, държавни служители – това е потенциал, който е изчезнал“, добави той.

Запитан за публикуването на интервюто на банкера Цветан Василев на страниците на „Капитал“, той предположи, че подтекстът на „избухването на Борисов“ е именно това интервю.

„Василев е един от основните действащи лица и виновници в оня период и моята оценка за това не се е променила. Факт е обаче, че всичко това е било възможно благодарение на големия политически чадър, опънат от три правителства, както и заради пълното бездействие на финансовите регулатори. Това няма нищо общо с нуждата и правото на журналистите да търсят информация от него, тъй като той и неговата версия за процесите и за сделките са напълно легитимен източник. Наше право е да не му вярваме и аз не му вярвам. Става дума компетентните органи да проверят данните, но те отказват, защото не е удобно за силните на деня.

Второто важно нещо е какво става с активите на банката – това вече няма нищо общо с Василев, тъй като процесът по несъстоятелност се управлява от държавата, от правителството. Нека видим колко от тия 7,3 млрд. активи в пика на банката ( в момента са под 2 млрд.) ще бъдат възстановени“.

„КТБ беше нервният сплит на политическата корупция в България и мястото,

през което политическото влияние по финансови механизми се превръщаше в собственост на медии, псевдоопозиционни политически партии, на огромни активи в икономиката. Как стана така, че повечето от големите активи, които КТБ беше финансирала, сега финишират в ръцете на Пеевски“, попита бизнесменът.

Прогнозата на Иво Прокопиев е, че чисто икономически ни чака „лазене по корем“, а обществено-политически трябва да се въоръжим със здрави нерви. Все пак, по думите му, у нас има едно здраво ядро на средна класа и икономически активно население, което е много наясно със случващото се и няма как да бъде подведено и заблудено. Чуйте целия разговор тук:

  1. Все още няма коментар
  1. 0 trackbacks
Трябва да сте регистриран за да публикувате коментар.