За мен

15 юни, 2018

ivo-prokopiev-2013_2Кой съм аз? Скоро навършвам 47 години. Първо си мислех, че мога да променя света. Сега се опитвам само да подредя нещата около себе си. Харесвам това, което правя. Харесвам хората около себе си, особено семейството и близките. Все още имам енергия да вървя напред. Свободен човек съм, решавам сам и не ме е срам от нищо в миналото. Мисля, че последното е важно.

Иначе биографията ми е:

Aкционер съм в две български групи – „Алфа финанс холдинг“, където съм предсетател на Съвета на директорите, и „Икономедиа“. „Алфа финанс холдинг“ е индустриална и финансова група от над 30 компании. Работим в секторите финансови услуги, недвижими имоти и чиста енергия. Имаме сериозна експертиза в областта на индустриалните минерали и минното дело,  телекомуникациите и IT технологиите. В групата влизат, инвестиционният посредник „Булброкърс“, холдингът за чиста енергия „Соларпро холдинг“ , холдингът в сектора на недвижимите имоти „Лендмарк холдингс“.  Активни сме в България и още 7 страни от региона.

„Икономедиа“ e най-голямата компания за бизнес медии в България. „Икономедиа“ издава най-влиятелния седмичник – „Капитал“ и сайта dnevnik.bg

Между 2001 и 2010 бях заместник-председател и член на Управителния съвет на Съюза на издателите в България. Бил съм член на борда на Световната асоциация на издателите (WAN-IFRA) и на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA).

Аз съм почетен консул на Канада в България и до края на 2012 г бях член на Съвета на настоятелите на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Заемах длъжността Председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), най-голямата бизнес организация в страната, между 2006-2010. Завършил съм УНСС със специалност „Финанси“ и Executive MBA в INSEAD.

Долният текст (приветствие по повод завършването на студентите по икономика в СУ „Св. Климент Охридски“) показва личната ми философия и някои от идеите, в които вярвам.

1. Увереност. Започнах работа в първи курс, във втори основах първата си фирма, в трети имах 20 служители. В онези години конкуренцията не беше толкова силна и знанието за пазара не така разпространено. Това, което ме водеше и ме караше да рискувам е увереността, че знам и мога повече от другите. Дали е било наистина така, честно казано се съмнявам. Сега е различно.

За да успеете – във всеки проект, във всяка нова работа или бизнес трябва да давате 100% от себе си. Постигането на успеха е изключително усилие. Задържането на постигнатото е процес и изисква още по-голяма мотивация. Днес вие сте промяната, след 5 години вече ще сте част от статуквото. Ще има други като вас, които ще усещат, че знаят и разбират повече от другите. Ще са смели и решителни, малко хазартни, защото няма да имат друг шанс.

Не оставяйте живота ви да мине просто така. Не се задоволявайте с малко, не ставайте чиновници, не търсете спокойствие. Бъдете предприемачи. Поемайте риск и отговорност. Когато се усетите изтощени от работа и битки, започнете да учите отново. Светът се променя по-бързо, отколкото човешкият ум е в състояние да се научава. Само така ще поддържате усещането, че знаете и можете повече от другите. Без тази увереност няма да успеете.

2. Уникална криза. Щастливи сте, че започвате в разгара на най-голямата икономическа и финансова криза. Имате късмет, че е криза. Кризата е красива и дава шанс, защото освобождава пространство и премахва по-слабите играчи от пазара. За нови участници това е уникална възможност. Учете се бързо от кризата. Не мислете, че след 7-8 години пак ще сме в криза и тогава може и ще имате втори шанс. Може и да няма. Напълно възможно е това да е най-жестоката криза в нашия живот и друга такава да не видим. Затова – не я пропускайте!

3. Бизнесът има правила. Има закони, има и етични норми, които трябва да се спазват. Успехът не означава автоматично щастие.
Тук държавата и политическата класа са големите длъжници на българското общество. Правилата и нормите не функционират добре, няма върховенство на закона, институциите не работят в интерес на гражданите. С други думи- състезанието не е честно. Не винаги по-добрият печели. Въпреки това, бъдете етични. Успехът е безсмислен, ако не ви носи удовлетворение и не ви прави щастливи. Успех на всяка цена, който прави много други нещастни, със сигурност няма да ви направи щастливи.

4. Нямате време. Последното може да ви звучи пресилено, но вие нямате никакво време. Не приемайте догмите, които са резултат от мисленето на други хора. Съмнявайте се, изобретявайте, бъдете креативни. Не забравяйте, че конкурентното ви предимство да сте новодошли на пазара е много кратко. След вас идват други. Животът е твърде кратък и, както казва Стив Джобс, дори и тези, които знаят че ще отидат в рая, не искат края да дойде.

Бързайте и живейте на пълни обороти.

Коментарите са затворени