Начало > В медиите > Резюме на мое участие в телевизия bTV

Резюме на мое участие в телевизия bTV

Не е имало тайна среща между представители на бизнеса и политици от десния спектър, както се намеква в разпространена „стенограма“ от няколко сайта в края на миналата седмица, каза днес по Би Ти Ви предприемачът и съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. „Това не е стенограма, а преразказ, абстракт на една публична дискусия, която продължи цял ден“, уточни той.

Тя се е състояла в средата на лятото и в нея са взели участие редица представители на десния политически спектър, сред които Христо Иванов, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров и както и десетки представители на гражданския сектор. По думите на Прокопиев това е бил само един от разговорите, започнали след публикуването на манифеста „За републиката“ и завършили със старта на политическата кариера на Христо Иванов на срещата в „Модерен театър“ през декември, която беше публична.

В дискусиите са участвали общо над 300 души, утвърдени и уважавани имена от различни сфери, като от самото начало разговорите са вървели в две плоскости – гражданска и политическа. „Това, колкото и да е нескромно, е извадка от стопанския и обществения елит на България, която е загрижена за състоянието, в което е българското общество“, коментира бизнесменът.

Прокопиев обясни, че е бил на няколко от тези срещи, на които са дискутирани проблемите на България и на обществото, и са били търсени начини за възстановяване на нормалния политически процес, при който всички граждани имат легитимно представителство.

Той отбеляза, че в т.нар. стенограма няма скандални изказвания, а констатации, че

институциите са „завладяни“ и не работят в интерес нито на гражданите, нито на бизнеса.

„България в последните 10 години забави изключително своето развитие икономически и обществено“, коментира Прокопиев. Според него бизнесът иска правила, а политическата среда го потиска. Той подчерта, че държавата върви на автопилот, без никакви цели.

Според Прокопиев проблем има дори с това, че по време на предизборната кампания водещите партии внимателно са избягвали да дискутират съществените за обществото теми. Като такива посочи дискусията за бъдещето на Европа, членството на България в Шенген, влизането в еврозоната и банковия съюз.

В отговор на въпрос Прокопиев уточни, не е финансирал политическите проекти на Радан Кънев и Христо Иванов и не е дарявал средства за техните партии.

Той изрази разочарование, че не се стигнало до формирането на единно политическо представителство, което да обедини гласовете на хората, искащи промяна. „Видимо Христо Иванов и Радан Кънев не са успели да постигнат нужната степен на доверие, преди всичко лично доверие“, коментира Прокопиев.

Според него, след като е станало ясно, че на изборите ще има две партии, които претендират да представляват тези хора, се е стигнало до отдръпване. „Тук не става въпрос за това, че

10% от населението нямат представителство в българския парламент.

Тези 10% са хората, които движат прогреса и модернизацията на България в голяма степен, и те имат непропорционално по-важна роля в общественото и стопанското развитие на страната“, допълни бизнесменът.

„Обществената нужда да има нормална, прогресивна и модерна българска партия си стои. Тя рано или късно ще възникне, със или без тези политически лидери“, подчерта Прокопиев.

В отговор на въпрос бизнесменът уточни, че

не изпитва нужда да влиза в политиката.

Попитан дали си общува с Бойко Борисов, Прокопиев обясни, че последно му е писал есемес, с който го е поздрави за спечелването на изборите, които са били практически изгубени преди това. Попитан за съвет към бъдещия икономически екип на следващото правителство, бизнесменът посочи, че трябва да се анализират процесите в икономиката на ЕС, защото те са структуроопределящи.

„В енергетиката например предстоят огромни трансформации като резултат на пакета мерки за енергийното бъдеще на Европа 2030 година. България ще трябва да замени стари замърсяващи генериращи мощности от порядъка на 10 до 14 гигавата с екологични, и то само за 13 години. Това е огромна трансформация“, подчерта Прокопиев.

Categories: В медиите Tags:
  1. Все още няма коментар
  1. 0 trackbacks
Трябва да сте регистриран за да публикувате коментар.